Is het veilig om je nek te kraken?   

Het laten 'kraken' van je nek bij een chiropractor is een veelbesproken onderwerp. Voor velen roept het beelden op van een bevrijdend gevoel en verlichting van spanning en stress, terwijl anderen het geluid spannend vinden en zich zorgen kunnen maken over mogelijke risico's. In deze blog duiken we dieper in op het kraken van de nek en gaan we in op wat het precies is, waarom het wordt gedaan, de mogelijke voordelen van de behandeling en de veiligheid van het kraken van de nek.  

Wat is 'nek kraken'? 

'Nek kraken' is een chiropractische techniek waarbij de chiropractor snelle, gecontroleerde kracht uitoefent op de gewrichten van de wervelkolom in de nek. Dit gaat vaak gepaard met een hoorbaar "knak" of "krak" geluid, waardoor het in de volksmond ook wel 'nek kraken' wordt genoemd. Dit geluid wordt veroorzaakt door de verplaatsing van gas tussen de gewrichten.  

Hoewel de term 'nek kraken' behoorlijk tot de verbeelding spreekt, is deze term eigenlijk incorrect als er wordt gedoeld op de behandeling die de chiropractor toepast. Het laten kraken van de nek (dus puur het produceren van het geluid) is namelijk helemaal niet zo moeilijk, sterker nog: dit kun jij zelf ook makkelijk doen! Maar dit 'ergens' laten kraken op zichzelf brengt geen gezondheidsvoordelen met zich mee.  

De specialisatie van de chiropractor zit hem erin om precies te kunnen voelen waar een blokkade van de wervelkolom zit, en precies op die plek kracht uit te oefenen om de blokkade op te heffen. Hier komt dus ook een krakend geluid bij vrij, maar dit is een veel preciezere behandeling dan het 'laten kraken van je nek'. De correcte term voor 'nek kraken' is dan ook een 'chiropractic adjustment'. In de rest van deze blog zullen we deze term dan ook gebruiken. 

Kraken nek: waarom wordt dit gedaan? 

Chiropractoren voeren de chiropractic adjustment uit met als doel de beweging en de mobiliteit van de nek te verbeteren. Dit resulteert in minder pijn en spanning en zorgt ervoor dat de nek 'losser' aanvoelt. Naast de pijnverlichting van de nek, kan het ook resulteren in minder hoofdpijn of pijn op andere plekken en zorgen voor een groter gevoel van algehele ontspanning.  

Bij onze chiropractiepraktijk, The Family Chiropractor, werken we met een holistische visie. Dat houdt in dat we het lichaam als één groot geheel zien, en ons niet slechts focussen op losse onderdelen. Als je dus naar ons toekomt met nekklachten, kijken we niet alleen naar je nek, maar juist naar je gehele lichaam, levensstijl en postuur. Omdat alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat, zou het best kunnen dat de oorzaak van jouw nekklachten helemaal niet in je nek ligt, maar juist komt door een verkeerde stand van je schouders of door een slecht postuur. Daarom behandelen we dus nooit alleen de nek, maar kijken we naar het gehele lichaam.  

Wil je meer weten over wat een chiropractor precies doet? Lees dan deze blog.

Veiligheid 

Omdat het geluid van het kraken van de nek door sommige mensen als vreemd kan worden ervaren, vinden sommige mensen het spannend om naar een chiropractor te gaan. De behandeling is echter zeer veilig en heeft slechts een minieme kans op bijkomende risico's. Wel is het van groot belang dat je naar een gekwalificeerd en geregistreerd chiropractor gaat. Als je in Nederland woont, let er dan op dat je chiropractor bij de beroepsvereniging DCF (Dutch Chiropractic Federation) is aangesloten. Zo weet je zeker dat je veilige zorg door een ervaren professional krijgt. Bovendien is dit ook een vereiste om je behandeling vergoed te krijgen door de zorgverzekering.  

Naast het kiezen van een geregistreerd chiropractor, is het ook altijd heel belangrijk om open te zijn over je gezondheidsgeschiedenis. Een goede chiropractor voert vóór de eerste behandeling een grondige beoordeling uit op basis van de medische geschiedenis van de patiënt, om zo mogelijke risico's te minimaliseren. Laat dus geen informatie achter, ook niet als je je wellicht schaamt of als je twijfelt of de informatie relevant is of niet. Onthoud dat een open dialoog tussen jou en je zorgverlener de sleutel is tot een succesvolle behandeling. 

Vind je het kraken van de nek alsnog te spannend? Als je je niet comfortabel genoeg voelt om een chiropractic adjustment bij je nek uit te laten voeren, hebben de meeste chiropractoren ook mogelijkheid om zachtere technieken te gebruiken. Geef het aan als je veel spanning voor de behandeling ervaart, de chiropractor kan je hierbij helpen. Het is in onze praktijk ook altijd mogelijk om een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen, zodat je al je vragen vooraf kunt stellen en eventuele twijfels bespreekbaar kunt maken. 

Afspraak boeken  

Bij The Family Chiropractor in Den Bosch werken we met speciaal voor jou op maat gemaakte behandelplannen, waarbij we jou als individu altijd vooropstellen en onze zorg aanpassen op jouw klachten en behoeften. In onze kleinschalige familiepraktijk bieden we zorg voor alle leeftijden, van baby's, zwangere vrouwen en atleten tot ouderen of zakenmannen. Wil je meer weten of ben je benieuwd of chiropractie kan helpen bij jouw specifieke klachten? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen

Onze ervaren chiropractoren staan voor je klaar om samen aan jouw gezondheid te werken en je (pijn)klachten te verminderen, dus boek vandaag nog een afspraak of gratis kennismakingsgesprek. Tot ziens in de praktijk

Vorige
Vorige

Heeft chiropractie bijwerkingen?

Volgende
Volgende

Zenuwpijn: oorzaken en symptomen