Heeft chiropractie bijwerkingen?

bijwerkingen chiropractie

Chiropractie is een holistische vorm van gezondheidszorg die de afgelopen jaren ontzettend hard gegroeid is in Nederland. Chiropractoren heffen blokkades in de wervelkolom op, waardoor het zenuwstelsel beter kan functioneren en tal van (pijn)klachten verholpen kunnen worden. Tijdens een behandeling door een chiropractor komt er vaak een 'krakend' of 'knakkend' geluid vrij. Hoewel dit geluid veroorzaakt wordt door gas in de gewrichten en totaal onschuldig is, kunnen sommige mensen deze geluiden als spannend ervaren en hebben ze dan ook vragen over de veiligheid van deze behandeling en/of over de bijwerkingen van chiropractie. In deze blog duiken we dieper in de wereld van chiropractie en werpen we een eerlijke blik op de mogelijke bijwerkingen van chiropractie die sommige mensen kunnen ervaren. 

In het kort: wat doet een chiropractor? 

Voordat we ingaan op de mogelijke bijwerkingen van chiropractie, is het belangrijk om eerst een duidelijk beeld te hebben van wat een chiropractor precies doet.  

Chiropractie is een vorm van holistische gezondheidszorg die zich richt op het verhelpen van blokkades in de wervelkolom. Door deze blokkades weg te nemen, kan het centrale zenuwstelsel beter functioneren.  De rol van een chiropractor is om de wervelkolom te controleren op gebieden waar een zenuw beklemd zit en waar blokkades kunnen zitten. Deze blokkades worden subluxaties genoemd. Als er een subluxatie wordt gevonden, zal de chiropractor op dat punt specifieke aanpassingen (de zogeheten ‘chiropractic adjustments’) op de wervelkolom uitvoeren. Doordat de blokkades in de wervelkolom worden opgeheven, wordt de verbinding tussen de hersenen en het lichaam hersteld en kan je lichaam weer op een hoger niveau functioneren.  Zo kunnen (pijn)klachten verholpen worden.  

Wil je meer weten over wat een chiropractor precies doet? Lees dan onze uitgebreide blog! 

chiropractie bijwerkingen

Bijwerkingen chiropractie 

Net zoals de meeste behandelmethoden kan chiropractie bijwerkingen hebben, maar deze zijn over het algemeen mild en van voorbijgaande aard. Het is belangrijk op te merken dat deze bijwerkingen niet bij iedereen voorkomen: iedereen is uniek, en elk lichaam reageert anders. Hieronder zullen wij enkele mogelijke bijwerkingen na een behandeling bij de chiropractor verder toelichten:  

  • Vermoeidheid: Na een chiropractic adjustment (chiropractische behandeling) kan een gevoel van vermoeidheid optreden. Dit komt doordat het zenuwstelsel gestimuleerd en geactiveerd wordt, wat energie van je lichaam vergt. Rust en voldoende hydratatie kunnen helpen om de vermoeidheid na je behandeling te verminderen. Het goede nieuws is: de meeste mensen slapen heel lekker en diep na de eerste behandelingen :) 

  • Spierpijn: Omdat chiropractic adjustments de spieren stimuleren, kan dit leiden tot spierpijn. Deze spierpijn kan leiden van mild tot intens, vergelijkbaar met wat men ervaart na het sporten. 

  • Lichte hoofdpijn: Veranderingen in de (stand van de) wervelkolom, hoofd en nek kunnen soms leiden tot een lichte hoofdpijn. Deze hoofdpijn is van voorbijgaande aard. Ook hier is het aan te raden om voldoende water te blijven drinken, rust te nemen en te proberen prikkels zoals van een mobiele telefoon te vermijden.  

  • Tijdelijke verergering van klachten: Sommige patiënten ervaren aanvankelijk een verergering van hun klachten na een chiropractic adjustment. Dit heet de 'herstelreactie' en wordt beschouwd als een normale reactie op het herstelproces. Dit wordt veroorzaakt doordat je lichaam 'loskomt' op plekken die voor langere tijd (in sommige gevallen zelfs jaren) hebben vastgezeten. Er komt dus opnieuw beweging in deze plekken nadat het heel lang vast heeft gezeten, wat ongemak kan veroorzaken. Het is belangrijk dat je je niet laat ontmoedigen als deze herstelreactie optreedt. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, en hoewel het tegenstrijdig kan voelen dat je klachten eerst verergeren, is het belangrijk om juist op dat punt vol te houden. Zo kan je lichaam in beweging komen, en vanaf dat moment kunnen de klachten gaan verbeteren.  

Voorkomen van bijwerkingen chiropractie 

Sommige mensen vinden het spannend om naar een chiropractor te gaan. De behandeling is echter zeer veilig en heeft slechts een minieme kans op bijkomende risico's. Wel is het van groot belang dat je naar een gekwalificeerd en geregistreerd chiropractor gaat. Als je in Nederland woont, let er dan op dat je chiropractor bij de beroepsvereniging DCF (Dutch Chiropractic Federation) is aangesloten. Zo weet je zeker dat je veilige zorg door een ervaren professional krijgt. Bovendien is dit ook een vereiste om je behandeling vergoed te krijgen door de zorgverzekering.   

Naast het kiezen van een geregistreerd chiropractor, is het ook altijd heel belangrijk om open te zijn over je gezondheidsgeschiedenis. Een goede chiropractor voert vóór de eerste behandeling een grondige beoordeling uit op basis van de medische geschiedenis van de patiënt, om zo mogelijke risico's en bijwerkingen te minimaliseren. Laat dus geen informatie achter, ook niet als je je wellicht schaamt of als je twijfelt of de informatie relevant is of niet. Onthoud dat een open dialoog tussen jou en je zorgverlener de sleutel is tot een succesvolle behandeling!  

Heeft chiropractie bijwerkingen? 

Het antwoord op de vraag of chiropractie bijwerkingen kan hebben is simpel: ja, het is mogelijk dat je bijwerkingen ondervindt nadat je bij een chiropractor bent geweest. Onthoudt dat de meeste mensen geen bijwerkingen ondervinden, en dat de mogelijke bijwerkingen van chiropractie ook sterk variëren van persoon tot persoon. De meeste bijwerkingen zijn mild en van korte duur en gaan ook vanzelf weer weg. Communicatie met je chiropractor is essentieel om eventuele zorgen te bespreken. Dus twijfel je na je behandeling of de bijwerkingen die je ervaart 'normaal' zijn, schroom dan nooit om contact met je chiropractor op te nemen om even samen te overleggen.  

Geef het ook altijd aan als je veel spanning voor de behandeling ervaart, de chiropractor kan je hierbij helpen. Het is in veel praktijken ook mogelijk om een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen, zodat je al je vragen vooraf kunt stellen en eventuele twijfels bespreekbaar kunt maken. 

Vorige
Vorige

Behandeling bij zenuwbeknelling rug, nek of schouder

Volgende
Volgende

Is het veilig om je nek te kraken?