Wat doet een chiropractor?  

Wat doet een chiropractor

Chiropractische zorg is een holistische benadering van gezondheid en welzijn die steeds populairder wordt. Maar wat doet een chiropractor, en hoe kan chiropractie helpen bij jouw individuele klachten? In deze blog ontdek je wat een chiropractor precies doet, en hoe chiropractische zorg het leven van jou én je gezin kan verbeteren!  

Chiropractie in een notendop 

Chiropractie is gebaseerd op het idee dat een goed functionerend zenuwstelsel essentieel is voor een goede gezondheid. Het zenuwstelsel is als het communicatiesysteem van je lichaam: het stuurt berichten tussen je hersenen en de rest van je lichaam. Een goed werkend zenuwstelsel zorgt ervoor dat alles in je lichaam op de juiste manier gebeurt, zoals bewegen, ademen en voelen.  

Het centrale element van chiropractische zorg is de wervelkolom. De wervelkolom beschermt en beïnvloedt het zenuwstelsel. Een chiropractor richt zich op het handhaven van een goed uitgelijnde wervelkolom, om de algehele gezondheid van het zenuwstelsel te bevorderen. Chiropractie is een holistische benadering van gezondheid, wat betekent dat er naar het lichaam als compleet geheel gekeken wordt in plaats van naar losse symptomen.  

Wat doet een chiropractor precies? 

Een chiropractor is een opgeleide zorgverlener die gespecialiseerd is in het identificeren en corrigeren van wervelkolomproblemen.   

  • Evaluatie en diagnose: Tijdens je eerste afspraak voert de chiropractie een grondige evaluatie uit om de oorzaak van jouw gezondheidsproblemen te achterhalen. Deze evaluatie omvat onder andere een lichamelijk onderzoek en uitvoerige bespreking van je medische geschiedenis. 

  • Chiropractische ‘adjustments’ (aanpassingen): Na de vaststelling van eventuele problemen, past de chiropractor specifieke correcties/aanpassingen toe op de wervelkolom om deze te corrigeren. Deze incorrecte uitlijningen van de wervelkolom noemen we ‘subluxaties’ in de chiropractie. Een chiropractic adjustment brengt de wervelkolom in balans en corrigeert subluxaties. 

  • Pijnverlichting en herstel: Chiropractie kan helpen bij het verlichten van pijn, het bevorderen van herstel na blessures en het verbeteren van de algehele mobiliteit. 

  • Preventie: Naast het verlichten van pijnklachten richt chiropractie zich ook op preventie van gezondheidsproblemen. Regelmatige bezoeken kunnen helpen bij het behouden van een optimale gezondheid. 

  • Levensstijladvies: Chiropractoren bieden vaak advies over voeding, lichaamsbeweging en ergonomie om je te helpen gezonde gewoonten te bevorderen  

wat doet een chiropractor

De voordelen van chiropractische zorg: 

  • Pijnverlichting zonder medicatie: Chiropractie richt zich op de oorzaak van de pijn, niet alleen op symptoombestrijding. We gaan op zoek naar de kern van het probleem, en proberen dit niet te onderdrukken met pijnstillers. 

Samenvattend: wat doet een chiropractor?

Een chiropractor richt zich op het handhaven van een gezonde wervelkolom en een goed functionerend zenuwstelsel. Chiropractische zorg kan helpen bij het verlichten van pijn, het verbeteren van mobiliteit en het bevorderen van algehele welzijn. Of je nu pijnklachten hebt, betere sportprestaties wilt behalen of gewoon streeft naar een gezonder leven: overweeg chiropractische zorg als een holistische en medicatievrije benadering van gezondheid. Neem vandaag nog contact op met een gekwalificeerde chiropractor om meer te weten te komen over hoe chiropractie jou kan helpen!  

 

Vorige
Vorige

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?  

Volgende
Volgende

Soepeler dan ooit: hoe chiropractie je flexibiliteit kan verbeteren