Chiropractor gevaarlijk? (spoiler: nee hoor!) 

chiropractor gevaarlijk

Chiropractische zorg wordt wereldwijd steeds populairder als behandelmethode voor verschillende pijnklachten en gezondheidsproblemen. In Nederland zien we de afgelopen vijf jaar een ware explosie in de vraag naar chiropractische zorg. Maar hoewel steeds meer mensen de weg naar de chiropractor weten te vinden, is het ook niet ongewoon om af en toe te horen dat mensen zich afvragen of chiropractie gevaarlijk kan zijn. In deze blog gaan we dieper in op deze kwestie en kijken we naar de feiten om een antwoord te geven op de vraag: “is een chiropractor gevaarlijk?” 

De basis van chiropractische zorg 

Laten we allereerst beginnen met een korte uitleg over wat chiropractische zorg inhoudt. Een chiropractor is een gespecialiseerde zorgverlener die zich focust op het zenuwstelsel. Het doel van chiropractie is om de wervelkolom in balans te brengen en het zenuwstelsel te optimaliseren, waardoor het lichaam zichzelf kan genezen en optimaal kan functioneren. Chiropractoren zijn opgeleid om specifieke aanpassingstechnieken uit te voeren, die gericht zijn op het corrigeren van wervelkolomproblemen. Door de gezondheid van de wervelkolom te verbeteren, streeft chiropractie naar pijnverlichting, verbeterde mobiliteit en algemeen welzijn. 

Is een chiropractor gevaarlijk?  

Over het algemeen kan worden gezegd dat chiropractische zorg zeer veilig is, mits uitgevoerd door een gekwalificeerde en bekwame chiropractor. Een belangrijk punt om op te letten is of jouw chiropractor een geregistreerd chiropractor is. Dit betekent dat de chiropractor is aangesloten bij de SNRC (Stichting het Nationaal Register van Chiropractoren), en dat hij/zij daarom aan zeer strenge kwaliteitseisen moet voldoen. Chiropractoren die zijn aangesloten bij het SNRC hebben een opleiding van minstens vijf jaar gevolgd, en moeten voortdurend bijscholing volgen om hun vaardigheden up-to-date te houden. Daarnaast hebben de meeste chiropractoren ook nog specialisatietrajecten gevolgd, waardoor de gemiddelde chiropractor minstens 7 jaar gestudeerd heeft voordat hij/zij zelfstandig in de praktijk aan de slag gaat. Tijdens de opleiding ondergaan chiropractoren uitgebreide training om veilige en effectieve behandelingen te kunnen uitvoeren. Ze begrijpen de anatomie van het menselijk lichaam als geen ander, en zijn op de hoogte van de mogelijke risico's die bepaalde gezondheidscondities met zich meebrengen.  

chiropractor nek gevaarlijk

Zeldzame risico's en bijwerkingen 

Hoewel chiropractische zorg over het algemeen zeer veilig is zijn er, net zoals bij elke vorm van gezondheidszorg, enkele zeldzame risico's en bijwerkingen waarvan je op de hoogte moet zijn. Het is altijd een goed idee om jezelf vóór je eerste behandeling te informeren over deze risico’s.  

Bijwerkingen: Sommige mensen ervaren na de eerste behandeling(en) tijdelijke stijfheid of milde pijn. Dit is meestal van voorbijgaande aard. Het is ook niet ongebruikelijk dat je klachten na je eerste afspraak eerst tijdelijk verergeren, voordat ze minder worden. Ook kun je je wat duizelig, misselijk of moe voelen. Tijdens je eerste afspraak neemt de chiropractor altijd met je door wat je na je afspraak kunt verwachten. Twijfel je of de symptomen die jij ervaart na je afspraak normaal zijn? Voel je dan niet bezwaard om contact op te nemen met jouw chiropractor. Je chiropractor kan je geruststellen of advies geven hoe je je bijwerkingen kunt verlichten.  

Zeldzame risico’s: Hoewel uiterst zeldzaam, is het mogelijk dat er complicaties kunnen optreden na chiropractische aanpassingen. Een mogelijk risico is letsel aan de wervelslagader. Dit is de slagader die de bloedtoevoer naar de hersenen regelt. Letsel aan de wervelslagader kan ernstige gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld een beroerte. Een ander zeer zeldzaam risico is het risico op neurologische complicaties. Het is belangrijk op te merken dat deze risico's buitengewoon zeldzaam zijn. Een gekwalificeerde en ervaren chiropractor neemt de nodige voorzorgsmaatregelen en past veilige technieken toe om risico's tot een minimum te beperken. Het is altijd verstandig om je medische geschiedenis te delen en eventuele zorgen te bespreken voordat je chiropractische zorg zoekt. Samenwerking met andere zorgverleners kan ook bijdragen aan een veilige en effectieve behandeling. 

Chiropractor gevaarlijk? Nee hoor! Maar hier kun je zelf op letten: 

 - Kies een gekwalificeerde chiropractor: zorg ervoor dat je een geregistreerd chiropractor kiest. In Nederland is dat een chiropractor die is aangesloten bij het SNRC.   

- Bespreek je medische geschiedenis: informeer je chiropractor over eventuele bestaande aandoeningen of gezondheidsproblemen. Houd geen informatie achter, ook niet als het een klacht is waar je je misschien voor schaamt of als je twijfelt of de informatie wel relevant is. Beter te veel informatie dan te weinig!  

- Volg de aanbevelingen op: volg de instructies van je chiropractor op, en neem contact op als je twijfelt over je bijwerkingen. 

Conclusie: is een chiropractor gevaarlijk?   

Chiropractische zorg is een veilige en effectieve benadering van gezondheidszorg. Net als bij elke medische behandeling zijn er echter zeldzame risico's en bijwerkingen. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren, de chiropractor op de hoogte te stellen van je medische geschiedenis en je eigen gezondheid serieus te nemen. 

Als je overweegt om met chiropractische zorg te gaan beginnen, aarzel dan niet om je vragen te stellen aan een chiropractor bij jou in de buurt. In onze praktijk bieden wij bijvoorbeeld de mogelijkheid tot een gratis vrijblijvend consult van 15 minuten, waarin je al je vragen kunt stellen en alvast kennis kan maken met de chiropractor.  Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen over wat het beste is voor jouw gezondheid en welzijn. Chiropractie kan een waardevolle aanvulling zijn op je algehele zorg, mits op de juiste manier toegepast. 

Vorige
Vorige

Pijn tussen de schouderbladen: de oorzaken en de oplossingen

Volgende
Volgende

Wat is een chiropractor?