Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?  

verschil tussen chiropractie en manuele therapie

Als je op zoek bent naar manieren om je gezondheid te verbeteren of om pijn te verlichten, heb je waarschijnlijk al wel eens gehoord van chiropractische zorg en/of manuele therapie. Deze twee benaderingen van gezondheidszorg lijken op het eerste gezicht op elkaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen die het waard zijn om verder naar te kijken. In deze blog bespreken we het verschil tussen chiropractie en manuele therapie, zodat je zelf een geïnformeerde beslissing kunt nemen welke van de twee het best bij je past!  

Kleine disclaimer: wij zijn een chiropractiepraktijk, dus we hebben zelf natuurlijk een kleine voorkeur 😉. We zullen in deze blog echter ons best doen om een zo objectief mogelijk beeld van beide benaderingen te schetsen, en het verschil tussen chiropractie en manuele therapie zo duidelijk mogelijk toe te lichten.  

Wat is chiropractie?

Chiropractische zorg is gebaseerd op het idee dat een goed uitgelijnde wervelkolom essentieel is voor een goede gezondheid. Chiropractoren zijn specifiek hiervoor opgeleide zorgverleners (de opleiding duurt 5 jaar), die zich richten op het identificeren en corrigeren van wervelkolomproblemen. Enkele kernpunten van chiropractische zorg zijn: 

  • Wervelkolomgericht: chiropractoren richten zich voornamelijk op de wervelkolom en de impact van de wervelkolom op het zenuwstelsel. 

  • Behandeltechniek: chiropractische ‘adjustements’: chiropractoren gebruiken specifieke aanpassingstechnieken om de wervelkolom in balans te brengen. 

  • Holisme: chiropractie benadert gezondheid holistisch, wat inhoudt dat het lichaam als een compleet geheel in overweging wordt genomen. Chiropractie focust dus niet op een los symptoom, maar probeert te kijken waar dit symptoom vandaan komt. Zo wordt rugpijn in de chiropractie niet specifiek gezien als een probleem in de rug, maar als een probleem waarbij je het hele lichaam in overweging moet nemen, omdat het ook voort kan komen uit bijvoorbeeld een verkeerde stand van je knieën of schouders. 

Lees hier uitgebreid over wat een chiropractor precies doet.

Wat is manuele therapie?  

Manuele therapie is een breder concept en omvat verschillende hands-on technieken die worden gebruikt om pijn te verlichten en de functie van spieren en gewrichten te verbeteren. Het kan worden uitgevoerd door fysiotherapeuten, osteopaten of andere beoefenaars. Enkele kenmerken van manuele therapie zijn: 

  • Gericht op beweging: manuele therapie richt zich op het herstellen van de normale beweging in gewrichten en spieren. 

  • Diverse technieken: er zijn veel verschillende technieken binnen manuele therapie, waaronder manipulatie, stretchen en massagetherapie. 

  • Baak breed toepasbaar: manuele therapie kan worden gebruikt voor een breed scala aan musculoskeletale problemen. 

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? 

  • Focus:  chiropractische zorg richt zich specifiek op de wervelkolom en het zenuwstelsel, terwijl manuele therapie een bredere focus heeft op beweging en spieren. 

  • Beoefenaar:  chiropractie wordt voornamelijk beoefend door chiropractors, terwijl manuele therapie kan worden uitgevoerd door verschillende zorgverleners. 

  • Behandeling: chiropractoren maken gebruik van aanpassingstechnieken (chiropractic adjustments), terwijl manuele therapeuten verschillende hands-on technieken kunnen gebruiken. 

Hieronder hebben wij de verschillen tussen manuele therapie en chiropractie nog een keer schematisch weergegeven 

verschil chiropractie en manuele therapie


Wat is beter: chiropractie of manuele therapie?  

Hoewel zowel chiropractische zorg als manuele therapie waardevolle benaderingen zijn voor het verbeteren van gezondheid en welzijn, hebben ze verschillende focusgebieden en toepassingen. In deze blog heb je meer kunnen lezen over het verschil tussen chiropractie en manuele therapie. De beste keuze voor jou hangt af van je specifieke behoeften en individuele voorkeur. Overleg altijd met een gekwalificeerde zorgverlener om samen de beste aanpak voor jouw specifieke situatie te bepalen. Zowel chiropractische zorg als manuele therapie hebben het potentieel om pijn te verlichten en de functie van je lichaam te verbeteren, wat leidt tot een gezonder en actiever leven. Investeer dus vandaag nog in jezelf en laat je informeren door een chiropractor of manueel therapeut!  

Vorige
Vorige

Zwangerschapsischias en chiropractie

Volgende
Volgende

Wat doet een chiropractor?